Det finns tusentals fordon med bakgavellyft i Sverige och varje vecka sker skador som involverar bakgavellyftar. Olyckorna sker ofta på grund av handhavandefel och Arbetsmiljöverket har därför bestämt att det krävs ett intyg från arbetsgivaren för att personal ska få nyttja bakgavellyften. Du kan läsa mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Intyg får bara ges till personal som har kompetens att hantera en bakgavellyft säkert. Vår teoretiska utbildning ger dig en bra förståelse för bakgavellyften och hur du hanterar den. Vi rekommenderar att du kompletterar dina kunskaper med praktiska övningar för att befästa kunskaperna ordentligt.
Utbildnings innehåll
Vår kurs för bakgavellyftar innehåller teori om lyftens egenskaper och hur du använder den på ett säkert sätt. Det är viktigt att ha förståelse för hur bakgavellyften manövreras samt vad dess begränsningar är.
Du får lära dig hur du ska hantera lyften i olika situationer och vilket underhåll som en bakgavellyft kräver. Med vår digitala webbutbildning får du de kunskaper du behöver och kan bli certifierad samma dag.
Warning: A non-numeric value encountered in /home/trafikas/dulo.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/woocommerce/classes/products-renderer.php on line 83

Skriftligt intyg
För att få nyttja bakgavellyften krävs det att du har arbetsgivarens skriftliga tillstånd. Arbetsgivaren ska alltså ha dokumentation på din kompetens för säker hantering av bakgavellyftar och originalet på det skriftliga tillståndet.
Du behöver alltid ha med dig en kopia på din arbetsgivares sktiftliga tillstånd som du kan visa upp.
Böter
Ett företag som bryter mot arbetsmiljöreglerna kan bli ålagt att betala företagsbot.
Företagsboten kan sträcka sig från femtusen kronor till tio miljoner kronor, beroende bland annat på hur allvarligt brottet är, bakgrunden till brottet, hur det har gått till och vilka följder det fått.